Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul Multimedia a organizat cea de-a zecea ediție a Interactive Digital Media Student Contest (IDMSC) 2024, în data de 14 iunie 2024, în Sala Multifuncțională a Bibliotecii UPT și online.
Aflat la cea de-a zecea ediție, competiția studențească IDMSC 2024 și-a propus, ca în fiecare an, să stimuleze creativitatea și spiritul competitiv al participanților. Ediția din acest an a reunit 38 de elevi și de studenți din România, dar și studenți internaționali din Germania și Finlanda, din Alianța Universitară Europeană E³UDRES².
Concursul a adunat zeci de minți creative, ale unor tineri pasionați de domeniul tehnologic, reunind proiecte în domenii precum: Dezvoltare Web, Dezvoltare pentru dispozitive mobile, Design grafic și Producție Audio-Video, Internet of Things și eXtended Reality. Participanții au putut să interacționeze direct cu reprezentanți ai mediului economic, chiar posibili angajatori ai acestora, dar și cu conducerea Universității Politehnica Timișoara și cea a Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale.
Marele premiu Interactive Digital Media Student Contest 2024 a fost câștigat de proiectele Med4Life și CartiereIstoriceTM, ambele fiind realizate de echipa formată din Andrei-Sebastian Nicula și Andreea Bolea (studenți la Masterul Tehnologii Multimedia la Universitatea Politehnica Timișoara), premiul fiind oferit de către Lasting Software și Universitatea Politehnica Timișoara.
Med4Life este o aplicație de dezvoltare web care revoluționează managementul sănătății prin integrarea unor măsurători zilnice cuprinzătoare ale stării de sănătate cu analize predictive avansate pentru a oferi recomandări personalizate și evaluări proactive ale riscurilor pentru sănătate. CartiereIstoriceTM este o aplicație de hartă interactivă care evidențiază monumentele istorice din centrul Timișoarei. Utilizatorii pot explora date GeoJson (un format pentru codificarea unei varietăți de structuri de date geografice) detaliate ale monumentelor, pot vizualiza informații și pot descărca PDF-uri pentru fiecare locație.
Această aplicație îmbunătățește aprecierea patrimoniului cultural al Timișoarei, oferind o resursă digitală accesibilă pentru istorici, turiști și localnici.
La categoria Dezvoltare Web proiectul câștigător a fost Partypulse, realizat de către elevul Matei Crăiniceanu (Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” Timișoara), iar premiul a fost oferit de către Lasting Software. Lucrarea prezintă o aplicație web care facilitează comunicarea dintre DJ și audiență la o petrecere. Prin ea, publicul poate sugera o melodie pentru DJ.
La categoria Internet of Things, proiectul câștigător a fost Seeding Robot, realizat de Cristina Rodean și David Krin Urs (studenți la licență la specializarea Calculatoare și Tehnologia Informatiei, Universitatea Politehnica Timișoara), premiul fiind oferit de către Nokia. „Robotul de însămânțare” este un proiect menit să faciliteze sarcinile agricole, oferind o metodă mai ușoară de plantare a semințelor într-o grădină.
La categoria eXtended Reality a fost premiat de către Lasting Software și Cobalt Sign proiectul UPT Racing Team realizat de către Cătălin-Augustin Săvoiu și Rareș Nedea (studenți la masterul Tehnologii Multimedia, Universitatea Politehnica Timișoara). Acest proiect a fost creat în contextul proiectului TalkTech 2024. Cu această ocazie, a fost creată o scenă 3D, împreună cu inserția unor imagini 360 pentru a prezenta echipa de curse a UPT și a oferi utilizatorilor într-un mod imersiv oportunitatea de a afla informații despre echipă și de a interacționa într-un mediu virtual cu aceasta.
La categoria Design grafic și Producție Audio-Video, proiectul câștigător a fost Ușa din capătul coridorului, realizat de către Alexandra Cajvan, Ovidiu Călițoiu și Mihaela Ciobanu (studenți la specializarea Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, Universitatea Politehnica Timișoara), premiul fiind oferit de către Nutechnologies. Proiectul este un scurtmetraj în stil horror thriller care spune povestea unui bărbat care se cazează într-o locație veche în care se întâmplă evenimente stranii la ușa din capătul coridorului.
La categoria Dezvoltare pentru dispozitive mobile proiectul câștigător a fost BikePath, realizat de către David Nenciu, Bogdan-Florin Barbu și Claudiu Spiescu, elevi de la Colegiul Național „Ana Aslan” Timișoara, premiul fiind oferit de către Eta2U. BikePath este o aplicație dezvoltată în Flutter, prin care bicicliștii pot vizualiza și înregistra calitatea pistelor de biciclete din orașul lor. Indexul de calitate este calculat pe baza accelerometrului și a datelor GPS preluate de la telefonul utilizatorului. Utilizatorii au acces la date legate de viteza de deplasare, distanța parcursă și timpul petrecut pe bicicletă.
În acest an a fost acordat un Premiu Special oferit de către Haufe Group Romania proiectului WeStock, realizat de către David Cheșa, Mihai Gorunescu, Victor Dosoniu, Ana Popovici (elevi la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara) și Casian George Oprea (elev la Liceul Teoretic „Jean Louis Calderon” Timișoara), premiul fiind oferit de către Haufe Group. Aplicația este specializată în dezvoltarea și furnizarea de soluții avansate pentru gestionarea stocurilor în cadrul companiilor.
Un alt Premiu Special a fost oferit de către Eta2U și lui Daniel Hnatiuc (elev la Liceul Teoretic „Jean Louis Calderon” Timișoara), pentru aplicația 𝐌𝐁𝐃𝐋𝐞𝐚𝐫𝐧, o platformă care susține și ajută mentorii unui CoderDojo să-și poată organiza cursurile, să anunțe evenimente, să scrie cursuri/quiz-uri sau să încarce cerințe pentru materiale și teme.
„IDMSC 2024 a depășit cu mult așteptările pe care le-am avut în acest an. Am fost martorul unei convergențe între gândirea creativă și abilitățile tehnice avansate ale tinerilor participanți. Proiectele lor au demonstrat o înțelegere profundă a potențialului tehnologiilor emergente, de la inteligența artificială și realitatea extinsă, la aplicații IoT cu impact real în lumea noastră”
Juriul IDMSC 2024: Daniel Dobre (Nokia), Arthur Csertus (Cobalt Sign), Mihai Burada (Haufe Group), Gabriel Dumitru (Lasting), Atilla Simo (Eta2U), Raluca Vasiliu (Nutechnologies), Radu Vasiu, Mugur Mocofan și Silviu Vert (Centrul Multimedia UPT).